Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
NUTMEG OIL
Nazwa
NUTMEG OIL
CAS
8008-45-5
INCI
Myristica fragrans (Nutmeg) Seed Oil
Funkcja
Olejek eteryczny
Nutmeg Oil (Olej z gałki muszkatołowej) to olej eteryczny pozyskiwany z nasion drzewa Myristica fragrans, które rośnie głównie w tropikalnych rejonach Azji, zwłaszcza w Indonezji. Olej ten charakteryzuje się ciepłym, korzennym zapachem, który jest intensywnie przyprawowy, z nutami słodkimi i drzewnymi. Jest szeroko stosowany w przemyśle perfumeryjnym, a także w aromaterapii, dzięki swoim właściwościom relaksacyjnym, przeciwbólowym i przeciwzapalnym. W kosmetyce wykorzystuje się go w produktach pielęgnacyjnych, szczególnie tych przeznaczonych do masaży i pielęgnacji ciała. Olej z gałki muszkatołowej jest także wykorzystywany w przemyśle spożywczym, szczególnie w produkcji aromatów do napojów i wypieków.
news
pn wt śr cz pt sb nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16
PCI Days 2026
2026-06-16 do 2026-06-18 Czytaj więcej
17 18
Szkolenie test
2026-06-18 do 2026-06-18 Czytaj więcej
19
Debaty Rak Nerki
2026-06-19 do 2026-06-19 Czytaj więcej
20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Newsletter