Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
JUNIPERBERRY OIL
Nazwa
JUNIPERBERRY OIL
CAS
8002-66-2
INCI
Juniperus communis (Juniper) Fruit Oil
Funkcja
Olejek eteryczny
Juniperberry Oil (Olej z jagód jałowca) to olej eteryczny pozyskiwany z jagód jałowca, rośliny z rodziny Cupressaceae, która rośnie głównie w rejonach północnej Europy, Azji i Ameryki Północnej. Olej ten posiada charakterystyczny, świeży, drzewno-sosnowy zapach z nutą owocową. Jest ceniony w aromaterapii za swoje właściwości oczyszczające, detoksykujące oraz wspomagające zdrowie układu oddechowego. W kosmetyce stosuje się go ze względu na właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i wspomagające krążenie, a także w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów. W przemyśle spożywczym olej jałowcowy używany jest w produkcji niektórych napojów alkoholowych, takich jak gin, oraz jako aromat w żywności.
news
pn wt śr cz pt sb nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16
PCI Days 2026
2026-06-16 do 2026-06-18 Czytaj więcej
17 18
Szkolenie test
2026-06-18 do 2026-06-18 Czytaj więcej
19
Debaty Rak Nerki
2026-06-19 do 2026-06-19 Czytaj więcej
20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Newsletter